Ankara’daki Patlamada Ölenlerin İsimleri, 13 Mart 2016
Yukarıdaki videoda Ankara’da onlarca kişinin yaşamını yitirdiği yüzlerce insanın da yaralandığı hain saldırının görüntülerini izlediniz.
13 Mart 2016 tarihinde düzenlenen hain saldırı sonucu Ankara’da meydana gelen patlamada ölen vatandaşlarımızın isimleri – kimlik bilgileri
1- Atakan Eray Özyol (Ankara)
Ailesi ile birilkte Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Çukurambar semtinde oturan Atakan Eray Özyol, Gölbaşı Dr. Şerafettin Tombuloğlu Anadolu Lisesi 9’uncu sınıfında okuyordu. Özyol, Pazar günü dershaneden çıkıp, Çukurambar’daki evine gitmek için Güvenpark önündeki durakta otobüs bekliyordu. Bir kız kardeşi bulunan liseli Özyol, bombalı saldırıda hayatını kaybetti. Özyol, okuduğu Gölbaşı Dr. Şerafettin Tombuloğlu Anadolu Lisesi’nde tören anıldı. Düzenlenen törene Gölbaşı Kaymakamı Şahin Aslan, Belediye Başkanı Fatih Duruay, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Uğur Avcı, İlçe Emniyet Müdürü Levent Alıcı, Başsavcı Ali Çalık, okul yöneticileri ve öğrenciler katıldı.
2- Ayşe Bilgilioğlu (Sivas / Şarkışla / İğdecik köyü)
3- Bağdat Çermik (Malatya / Kuluncak)
Muharrem Çermik, Bağdat Çermik, Perihan Çermik
Saldırıda, Çermik ailesi fertlerinden 3 kişi de hayatını kaybetti. Bağ-Kur emeklisi Muharrem Çermik, eşi Bağdat Çermik ve kızı Perihan Çermik ile Kızılay’dan evlerine dönmek için durakta otobüs bekliyorlardı. Üçü de patlamada hayatını kaybetti. Çermik’lerin, Sonsöz gazetesi muhabiri Sevim Çınar ile Anayasa Mahkemesi’nde teknisyen olarak görev yapan bir personelin anne, baba ve kızkardeşi olduğu öğrenildi. Aile fertlerinin, Ankara’da okuyan kızlarını ziyaret için Sivas’tan geldikleri gün saldırıda canlarını kaybettikleri öğrenildi.
4- Berkay Baş (Ankara / Polatlı)
Saldırıda yaşamını yitiren Berkay Baş da ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü birinci sınıf öğrencisiydi. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Baş için yayımladığı mesajında, “Ankara’daki patlamada hayalleri ve yapacaklarıyla birlikte gencecik bir evladımızı yitirdik” dedi. Berkay’ın babası Rasim Baş, cenaze töreninde Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a sarılıp, “Terörü bitirin artık” dedi. ODTÜ’den yapılan açıklamada ise, “Üniversitemiz bu insanlık dışı saldırıda iki evladını kaybetti. Terörü lanetliyor ve her türlü şiddete son verilmesini istiyoruz” denildi.
5- Cemal Özdiker (Ankara)
Patlamada, RTÜK’te uzman denetçi olarak görev yapan Cengiz Özdiker’in abisi Cemal Özdiker de hayatını kaybetti. Özdiker, otobüs durağında beklerken, saldırının hedefi oldu. Cengiz Özdiker, saldırıdan hemen sonra abisinden haber alamayınca Ankara’daki 20 hastaneyi dolaştı. Son olarak Keçiören’deki Adli Tıp Kurumu’na giden Özdiker, acı haberi yetkililerden aldı. Cemal Özdiker’in evli ve iki çocuk babası olduğu öğrenilirken, yeni emekli olduğu ve emekliliğin ilk günlerini yaşarken can verdi.
6- Destina Peri Parlak (Konya)
Saldırı, annesi hamileyken yaşamını yitiren babasını tanımadan büyüyen 16 yaşındaki Destina Peri Parlak’ın hayatını çaldı.
En büyük hayali iyi bir üniversiteye girmek olan 10. sınıf öğrencisi Destina Peri Parlak, annesiyle yaşama tutunmaya çalışıyordu. Babasını, annesi kendisine hamileyken trafik kazasında kaybeden Peri’nin durakta otobüs beklerken hain terör saldırısında hayatını kaybetti. Arkadaşları arkasından, “son bakıştaki o gözler…” mesajları yazdı.
Parlak’ın, Konya’nın Karapınar İlçesi’nde yaşayan dedesi 83 yaşındaki emekli İngilizce öğretmeni Şevki Parlak, “Torunumun hayalinde doktor veya öğretmen olmak vardı. İnsanlara yardımcı ve yararlı birisi olmak istiyordu. Babası öldüğünde annesi torunuma 2 aylık hamileydi ve babasını hiç görmedi” dedi.
7- Elif Gizem Akkaya (Giresun / Keşap)
Türk Telekom’un özelleştirilmesi sonrası Orman Genel Müdürlüğü’ne geçen Fahrettin Akkaya ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na geçen Gülten Akkaya’nın kızı Elif Gizem Akkaya yaşamını yitirdi. Elif Gizem, THK Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıf öğrencisiydi. Ailesi Gizem’in cenazesine patlamadan saatler sonra, 03.30’da ulaşabildi.
8- Elvin Buğra Arslan (Ankara)
Saldırıda ölen Elvin Buğra Arslan’a ilişkin Anka Enstitüsü’nden yapılan açıklamada “Lanetli terör saldırısında Enstitümüzün pırıl pırıl gencini, kıvırcığımızı, Elvin Buğra Arslan’ımızı yitirdik. Kendisine Allahtan rahmet, kederli ailesine sabırlar dileriz. Başımız sağ olsun” denildi. Anka Enstitüsü’nün internet sayfasında Elvin Buğra Arslan hakkında şu bilgiler yer alıyor:
“Elvin Buğra Arslan, 23 Kasım 1996’da Ankara’da doğdu. İlk ve orta eğitimini Ankara’da lise eğitimini ise Gazi Çiftliği Lisesi’nde tamamladı 2014 yılında Çankaya Üniversitesi Uluslararası Ticaret bölümünde lisans eğitimine başladı. Bir yıl yabancı dil eğitimi aldıktan sonra, şu an eğitimin birinci yılına devam etmektedir. Ortaokul yıllarında aldığı müzik eğitimiyle lise yıllarında amatör olarak müzikle ilgilenmeye başladı. Önce Fenerbahçe SK alt yapısında basketbol, sonrasında Gençlerbirliği SK altyapısında futbol oynadı.”
9- Erdem Soydan (Ankara / Akyurt / Elecik)
10- Fehmi Çetinkaya
11- Ferah Önder (Gümüşhane / Kelkit)
Gümüşhane Kelkit nüfusuna kayıtlı Önder de patlamada hayatını kaybetti. Emekli Hakim Albay Orhan Önder ile evli, bir kız bir erkek çocuk annesi olan Önder’in vasiyeti üzerine bugün ikindi namazına İstanbul Tuzla’da annesinin yanına defnedileceği öğrenildi.
12- Feyza Acısu (Çankırı)
Gazi Üniversitesi eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı 4. sınıf Öğrencisi Feyza Acısu saldırıda yaşamını yitirdi. KPSS için dershaneye giden Acısu, çıkışta evine gitmek üzere Güvenpark’taki durağa geldi. Acısu annesiyle telefonda konuştuğu sırada telefonu patlamanın etkisiyle kapandı. Telefon kesildi ve genç kıza tekrar ulaşılamadı.
13- Hamide Sibel Çetinkaya (Ankara)
Saldırıda hayatını kaybeden Milli Eğitim Bakanlığı Basın Halkla İlişkiler Müşavirliği’nde şef memur olarak çalışan 55 yaşındaki 2 çocuk annesi Sibel Çetinkaya’nın 3 sene önce kocasını kanser hastalığı nedeniyle kaybettiği belirtildi. Çetinkaya’nın olay günü anne ve babasını Cebeci’de ziyaret ettikten sonra Kızılay’a gelip otobüs duraklarından Balgat otobüsüne binmek üzere beklerken yaşamını yitirdiği belirtildi.
14- Kemal Bulut (Ankara / Haymana)
Galatasaraylı futbolcu Umut Bulut’un babasıdır.
15- Kemal Kalıç (Kırıkkale / Hasandede)
Emekli Uzman Çavuş Kemal Kalıç’ın cenazesi, Kırıkkale’ye bağlı Hasandede Köyü Camii’ne getirildi. Burada, Kalıç’ın eşi Seda, çocukları Özlem Nuray ve İrem Sılay, babası Rıza Kalıç ile yakınları tabuta sarılarak gözyaşı döktü. Kalıç’ın kız kardeşi Nurhan Coşkun, “Biz kimseye bir şey yapmadık. Gözleri kör olsun. Ocakları sönsün” diyerek ağıt yaktı.
Kalıç’ın Türk bayrağına sarılı tabutu bir süre askerlerin omzunda taşındıktan sonra köy mezarlığında toprağa verildi.
16- Kerim Sağlam (Tokat Turhal)
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü öğrencisi 23 yaşındaki Kerim Sağlam, Eskişehir’den ablasını ziyaret etmek için Ankara’ya geldi. Sincan’daki ablasının evine gitmek için Kızılay’da otobüs durağında bekleyen Sağlam, saldırıda yaşamını yitirdi. Abla Pınar Sağlam, sosyal medyadaki hesabından, “Ciğerimi söküp de gittin. O bombalar bana gelseydi ben öleydim gardaşım” diyerek Kerim Sağlam’ın fotoğrafını yayınladı.
17- Mehmet Alan (Aksaray / Sultanhanı)
Yaşamını yitirenler arasında 26 yaşındaki Mehmet Alan olduğu belirlendi. Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’ne (MTA) ait Tabiat Tarihi Müzesi personeli olduğu belirtilen Mehmet Alan’ın bekâr olduğu ve 2015’te de müzedeki görevine başladığı kaydedildi.
18- Mehmet Yurtsever (Çorum/Alaca)
Saldırıda CHP Keçiören eski İlçe Başkanı 65 yaşındaki Mehmet Yurtsever hayatını kaybetti. Evli ve 2 çocuk babası Yurtsever, aralık ayının son haftasında Bitlis’te şehit düşen 25 yaşındaki yeğeni Uzman Çavuş Eren Kılıç’ı toprağa vermişti.
19- Muharrem Çermik (Malatya / Kuluncak)
Muharrem Çermik, Bağdat Çermik, Perihan Çermik
Saldırıda, Çermik ailesi fertlerinden 3 kişi de hayatını kaybetti. Bağ-Kur emeklisi Muharrem Çermik, eşi Bağdat Çermik ve kızı Perihan Çermik ile Kızılay’dan evlerine dönmek için durakta otobüs bekliyorlardı. Üçü de patlamada hayatını kaybetti. Çermik’lerin, Sonsöz gazetesi muhabiri Sevim Çınar ile Anayasa Mahkemesi’nde teknisyen olarak görev yapan bir personelin anne, baba ve kızkardeşi olduğu öğrenildi. Aile fertlerinin, Ankara’da okuyan kızlarını ziyaret için Sivas’tan geldikleri gün saldırıda canlarını kaybettikleri öğrenildi.
20- Murat Gül
1989 doğumlu Murat Gül, Hazine Müsteşarlığı’nda özel güvenlik görevlisi olarak çalıyordu. Gül’ün ismi, uzun süre kayıp isimler arasında yer aldı. Ailesi gece boyu hastaneleri dolaştıktan sonra, son çare Adli Tıp’a geldi. Oğullarının yaşamını yitirdiğini öğrenen aile sinir krizi geçirdi.
21- Nevzat Alagöz (Iğdır)
42 yaşındaki polis memuru Nevzat Alagöz’ün ölüm haberi memleketi Iğdır’a ulaştı. Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nda oynanan Gençlerbirliği-Galatasaray maçında görevli olarak bulunduktan sonra evine gitmek isteyen 2 çocuk babası Alagöz, patlamada şehit düştü.
22- Nusrettin Can Çalkınsın (Ankara)
Saldırıda ölen 20 yaşındaki Nusrettin Can, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi birinci sınıf öğrencisiydi. Ailesi ile Ankara’da yaşayan Nusrettin Can, hukuk fakültesi öğrencisi olan kız arkadaşı Zeynep Başak Gülsoy ile Kızılay’da buluştu.
Üniversiteli gençler, akşam vakti evlerine dönmek için otobüs durağında beklerken patlamada birlikte can verdi.
Kalbini bordo mavi renklere veren, takımını her deplasman maçına giderek destekleyen üniversite öğrencisi Çalkınsın’ın aslen Trabzon’un Of ilçesinden olduğu ve ailesiyle Ankara’nın dikmen semtinde yaşadığı belirtildi. Çalkınsın için Trabzonspor Kulübü de resmi Twitter hesabından bir mesajla Çalkınsın’a rahmet diledi.
23- Oğuzhan Dura (Isparta)
Saldırıda yaşamını yitiren Vakıflar Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Oğuzhan Dura’nın Samsun’daki yakınları büyük üzüntü yaşıyor. 42 yaşındaki Dura’nın İlkadım ilçesi Kadıköy mahallesinde yaşayan dayısı Şenol Şengül’ün evinin bulunduğu sokağa taziye çadırı kuruldu, cadde Türk bayraklarıyla donatıldı. Hacı Şenol Şengül, kuzeni Dura’nın 3 yaşındayken babasını trafik kazasında kaybettiğini, annesinin de geçen yıllarda kanserden yaşamını yitirdiğini söyledi. İki kardeşi olan Dura’nın küçük kardeşiyle Ankara’da yaşadığını belirten Şengül, “Pazar mesaiye kalmış, mesai dönüşü saldırı gerçekleşmiş ve hayatını kaybetmiş” diye konuştu.
Vakıflar Genel Müdürlüğü Başmüfettişi
24- Ozan Can Akkuş (Gaziantep)
Saldırıda ölen ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Fakültesi 1. sınıf öğrencisi 19 yaşındaki Ozancan Akkuş, 10 Ekim 2015 günü Barış Mitingi öncesinde Ankara Garı önünde toplananlara yönelik olarak yapılan terör saldırısında yakın arkadaşı Ali Deniz Uzatmaz’ı kaybetmişti.
Akkuş’un, Gezi eylemleri sırasında Eskişehir’de dövülerek öldürülen 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz’ın ölümünü protesto ederken çekilen fotoğrafı ile hafızalara kazınan Ali Deniz Uzatmaz için, o saldırının olduğu gün sosyal medyada “Ankara’da okuyabilmekti en büyük hayali, nerden bilecekti ki? Gözlerimizden akan yaş bile ellerinizdeki kanı temizleyemeyecek. O temiz adam her zaman sizin yakanızda bizim kalbimizde kalacak” mesajını paylaştığı görüldü. Bu acı tesadüfe olayın ardından twitter’da, “Ölüm zinciri” mesajıyla dikkat çekildi.
Gaziantep doğumlu olan Akkuş, Ankara Fen Lisesi’ni kazanmış, Gaziantep’ten Ankara’ya yatılı okumak için gelmişti. Geçen yıl, ODTÜ’yü kazanan Akkuş’un olay günü, ailesine daha az yük olmak için verdiği özel dersin dönüşünde, Kızılay patlamasının kurbanı oldu. Ailesi Gaziantep’te olan ve üzerinden kimlik çıkmadığı için Hastanedeki reanimasyon ünitesinde kimliği tespit edilemeyen Akkuş’u arkadaşları teşhis etti. Akkuş’un kız arkadaşı hastane koridorlarında baygınlık geçirdi. Akkuş’un cenazesi sabah saatlerinde uçakla Gaziantep’e gönderildi.
25- Perihan Çermik (Malatya / Kuluncak)
Muharrem Çermik, Bağdat Çermik, Perihan Çermik
Saldırıda, Çermik ailesi fertlerinden 3 kişi de hayatını kaybetti. Bağ-Kur emeklisi Muharrem Çermik, eşi Bağdat Çermik ve kızı Perihan Çermik ile Kızılay’dan evlerine dönmek için durakta otobüs bekliyorlardı. Üçü de patlamada hayatını kaybetti. Çermik’lerin, Sonsöz gazetesi muhabiri Sevim Çınar ile Anayasa Mahkemesi’nde teknisyen olarak görev yapan bir personelin anne, baba ve kızkardeşi olduğu öğrenildi. Aile fertlerinin, Ankara’da okuyan kızlarını ziyaret için Sivas’tan geldikleri gün saldırıda canlarını kaybettikleri öğrenildi.
26- Sevinç Gökay
27- Sümeyra Çakmak
Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kimya Öğretmenliği son sınıf öğrencisi olan ve aynı zamanda KPSS’ye hazırlık için kursa giden Sümeyra Çakmak, kurs çıkışı durakta otobüs beklerken hayatını kaybetti. Sümeyra Çakmak’ın Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yaşayan ailesine acı haber ulaştı. Çakmak patlamadan 10 dakika önce annesiyle görüşmüş.
28- Taner Kılıç (Kırıkkale)
Kızılay’da bir işyerinde çaycı olarak çalıştığı sırada patlamada yaşamını yitiren 45 yaşındaki Taner Kılıç’ın cenazesi de Kırıkkale’nin Sulakyurt ilçesine bağlı Ali Şeyhli Köyü’ne getirildi. Köy camisinde öğleleyin kılınan namaz ardından Kılıç’ın cenazesi köy mezarlığına defnedildi. Törene, Kılıç’ın yakınları, Kaymakam Fikret Dağ ile çok sayıda kişi katıldı.
29- Turgay Bulut (Ankara / Haymana)
Ankara’nın Haymana nüfusuna kayıtlı olan ve taksicilik yapan Turgay Bulut terör saldırısında hayatını kaybedenler arasında yer aldı. Bulut, Haymana’da toprağa verildi.
30- Yaşar Durakoğlu (Kastamonu)
31- Zeynep Başak Gülsoy
32- Eyüp Ensar Ulaş (Ankara / Gölbaşı)
Gölbaşı’na 40 kilometre uzaklıktaki Bezirhane Mahallesi’nde oturan ve Sıhhiye’de akrabası Cahit Vural’ın işlettiği çay ocağında çalışan Eyüp Ensar Ulaş, iş çıkışı evine gitmek için EGO otobüsüne bindi. Evli ve 2 çocuk babası Ulaş, patlama sonucu otobüste yaşamını yitirdi.
33- Dorukhan Yusuf Özdemir
18 yaşında olan Dorukhan Yusuf Özdemir Ankara Altınel Spor Kulübü Genç Basketbol Takımı Kaptanıydı.
34- Mehmet Emre Çakar (Kütahya)
Saldırısında ölenler arasında, otobüsle Balgat’taki evine gitmeye çalışan 16 yaşındaki ise öğrencisi Mehmet Emre Çakar da yer aldı. Çakar ailesine acı haber gece saatlerinde geldi.
Hikmet ve Gülcan Çakar çiftinin, oğulları Mehmet Emre ile birlikte kızları 18 yaşındaki Şeyma ve 22 yaşındaki Emine Çakar’ın da karaciğer hastası olmaları nedeniyle tedavi için 2010’da Kütahya’dan Ankara’ya taşındıkları öğrenildi. Emine Çakar’a annesi Gülcan Çakar’ın, Şeyma Çakar’a da amcası İlyas Çakar’ın karaciğerini verdiği belirtildi. İki kardeşin nakil ile yaşama tutunmalarından sonra önümüzdeki günlerde babasından yapılacak nakil ile hastalıktan kurtulmayı hayal eden Mehmet Emre Çakar, terör saldırısında yaşamını yitirdi.
Hikmet Çakar, “O benim karaciğerimi vereceğim oğlumdu ama veremeden öldü. O kara toprakta yatarken ben nasıl evimde yatacağım? Bir vatanımıza sahip çıkamadık. Benim oğlumun ne suçu vardı? Nasıl dayanacağım buna. Allah kimseyi evlat acısıyla sınamasın” dedi.
35- İsmail Karagöz (Ankara / Çubuk / Orta Elmalık)
Çubuk’ta yaşayan İsmail Karagöz’ün acı haberi ilçede sevenleri tarafından büyük üzüntüyle karşılandı. Ankara’da özel bir hastanede sağlık memuru olarak görev yapan Karagöz’ün patlama sırasında olay yerinden nöbete gittiği öğrenildi. Evli ve 2 çocuk babası 37 yaşındaki İsmail Karagöz’ün Çubuk’un Orta Elmalık nüfusuna kayıtlı olduğu belirlendi.
36- Burak Erdem
25 yaşındaki Burak Erdem, Kızılay’da patlamadan iki gün önce taksi şoförlüğü yapmaya başlamıştı. Erdem’in babasının, kız kardeşini arayarak, çocukların durumunu sorduğu, bu sırada kendi oğlunun durumundan haberinin olmadığı ifade edildi. Erdem, patlamadan sonra kaldırıldığı İbn-i Sina Hastanesi’nde, Beyin Cerrahi Yoğun Bakım Servisi’nde tedavi altına alınmıştı.
37- Daha annesinin karnında 6,5 aylık bebek.
Ruhlarına el Fatiha
13 Mart 2016 tarihinde düzenlenen hain saldırı sonucu Ankara’da meydana gelen patlamada ölen vatandaşlarımızın bilgilerine ulaştıkça yayınlayacağız.
Allah yolunda mücadele ederken öldürülen şehitlerin, peygamberlikten sonra en yüksek rütbeye eriştiklerini bilen kahramanlarımız; ''Ölürsem şehit, kalırsam gazi olurum" düşüncesiyle; vatanı, dini, bayrağı ve diğer kutsal değerleri için savaşmaktan asla çekinmemişler, verebileceği en kıymetli şey olan canlarını seve seve vermişlerdir.
Çünkü onlar Kur'an ve sünnetle aydınlandıkları bilgi yolunda; Allah için can vermenin karşılığının cennet olduğunu “Şüphesiz Allah, mü’minlerden canlarını ve mallarını, kendilerine vereceği cennet karşılığında satın almıştır..” (Tevbe, 9/111) ayetiyle öğrenmişlerdi. Sahabeden birisi Peygamberimiz (Allah'ın selamı O'nun üzerine olsun)’e, “Allah yolunda öldürülürsem günahlarım affedilir mi?” diye sormuş, o da, “Evet, kul hakkı hariç, bütün günahların affedilecek. Zira Cebrail bu hususu bana haber verdi!”(Müslim, İmaret,117) buyurmuştu.
Her zaman şehit olmayı arzulayan Sevgili Peygamberimiz (Allah'ın selamı O'nun üzerine olsun); “Nefsim kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki, Allah yolunda savaşıp öldürülmeyi, sonra diriltilip yine öldürülmeyi, sonra diriltilip yine öldürülmeyi ne kadar çok isterdim."(Buhârî, Cihad, 7) buyurduktan sonra şehitliğin önemine şöyle işaret buyurmuşlardı: "Cennete giren hiçbir kimse, yeryüzündeki her şey kendisinin olsa bile dünyaya dönmeyi arzu etmez. Sadece şehit, gördüğü aşırı itibar ve ikram sebebiyle tekrar dünyaya dönmeyi ve on defa şehit olmayı ister."(Buhârî, Cihâd 21; Müslim, İmâre 109)
Gazilik de şehitlik kadar önemli bir mertebedir. Çünkü gaziler, Allah için, vatan için, bayrak için canlarını ortaya koyabilmiş mü’minlerdir. Ümmeti olmakla iftihar ettiğimiz Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (Allah'ın selamı O'nun üzerine olsun)’nın: “İki göz cehennem ateşinde yanmaz: Biri Allah korkusundan ağlayan göz, diğeri de Allah yolunda nöbet tutarken düşmanı gözetleyen göz.”(Tirmizî, Fedâilü’l-Cihad, 12.) "Kim Allah yolunda cihada gidecek bir gaziyi donatır, cihad için gerekli olan ihtiyaçlarını karşılarsa, bizzat cihada gitmiş gibi sevap kazanır. Cihada giden gazinin ailesinin ihtiyaçlarını karşılayan da cihad yapmış gibi sevap kazanır."(Buhârî, Cihâd 38; Müslim, İmâre 135-136) müjdesi, asker ocağının, peygamber ocağı olduğunu bizlere öğretmiştir.
“Şühedâ fışkıracak toprağı sıksan, şühedâ” misali toprağı kanlarıyla yoğuran şehitlerimiz, bu cennet vatanı bize emanet etmişlerdir. Bize düşen de bu toprakları imar etmek, korumak ve bizden sonraki nesillere devretmektir. Bunu yapmadığınız takdirde hem vatanımıza ve hem de şehitlerimize karşı görevlerimizi yapmamış ve onların ruhlarını incitmiş oluruz.
Ey Türk Gençliği!
Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.
Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin, en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi, seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek, dahilî ve haricî bedhahların olacaktır. Bir gün, İstiklâl ve Cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şerâitini düşünmeyeceksin! Bu imkân ve şerâit, çok nâmüsait bir mahiyette tezahür edebilir. İstiklâl ve Cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın, bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir.
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!
Resimlerin kopyasını almak istiyoruz. İzin verirseniz ölecek misiniz?