Emrihak nedeni: çeşitli sağlık sorunları, Erkek, Medeni hali: evli, Memleketi: İzmir, Mesleği: İş adamı, Ölüm yaşı: 65, Ölüm Yeri: Dubai, Ölüm yılı: 2021, Ünlüler

Mustafa Selim Yaşar

Haberdar et...

Allah taksiratını affetsin

Cinsiyeti: Erkek

Doğum yeri: İzmir

Doğum tarihi: 1956

Mesleği: İş Adamı (Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı)

Medeni hali: Evli

Çocuk sayısı: 3

Ölüm tarihi: 02.09.2021

Ölüm yeri: Dubai

Ölüm sebebi: Çeşitli Sağlık Sorunları

Olay Haber: 02 Eylül 2021 Perşembe günü, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı, iş adamı Mustafa Selim Yaşar (65), tatil için gittiği Dubai’de hayatını kaybetmiştir. Ruhuna el Fatiha

MUSTAFA SELİM YAŞAR KİMDİR?

1956 İzmir doğumlu olan Selim Yaşar; 1976 yılında Paris-Academi Arqueille Sorbonne, 1980 yılında NYU Üniversitesi ve 1981 New York-Pace Üniversitesi İşletme-Finans bölümünden mezun oldu ve iş hayatına 1981 yılında Yaşar Dış Ticaret A.Ş.’de başladı.

1988-1996 yılları arasında Yaşar Holding A.Ş.’de yönetim pozisyonunda çeşitli görevler üstlenen Yaşar, EBSO Yönetim Kurulu Üyeliği, Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Meclis Başkanlığı görevlerinde bulundu, ayrıca kurucu üyesi olduğu ESİAD’da da dört yıl süre ile Başkan Vekilliği görevini üstlendi.

2004-2009 yılları arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekilliği ve Karşıyaka Belediyesi Meclis Üyeliği görevlerinde bulunan Sayın Selim Yaşar , İzmir Teknopark A.Ş., BDS İş Geliştirme Ltd. Şti. ve Yüzey İnşaat Taahhüt A.Ş. şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptı.

2015 yılından bu yana Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı görevini sürdüren Mustafa Selim Yaşar ayrıca, Yaşar Topluluğu iştiraklerinde yönetim kurulu başkanı, başkan vekili ve yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

Selim Yaşar, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Özel Uygulama Merkezi ve İş Uygulama Merkezi Aile Birliği Başkanlığı’nın yanı sıra birçok sivil toplum örgütünde aktif olarak görev aldı.

YAŞAR HOLDİNG (Kaynak: https://yasar.com.tr/)

1927, genç Cumhuriyet’in ilk yılları..

Rodos’ta gemi ve denizcilik malzemeleri satarak genç yaşta iş hayatına atılan Durmuş Yaşar’ın  1927 yılında İzmir Şeritçiler Çarşısı’nda denizcilik malzemeleri ve boya satışı yaptığı ilk dükkanı “Durmuş Yaşar Müessesesi”, Yaşar Topluluğu’nun temelini oluşturur.

Üretime ilk adım, 1941 yılında Türkiye’nin ilk boya atölyesinin kurulması ile atılır. Türkiye’nin ilk yerli boya ürünleri olan “Yaşarin” ve “Hazırlanmış Boya” üretilmeye başlandı. Mütevazi adımlarla başlanan bu yolculuk, 1945 yılında Selçuk Yaşar’ın babasının yanında iş hayatına atılmasıyla hız kazandı.

Türkiye’de 1940’lı yıllarda başlayan sanayileşme hareketi 1950’lerde büyümesini sürdürüyor.

Bu doğrultuda Durmuş Yaşar, 1954 yılında ilk boya üretim tesisini İzmir Bornova’da Durmuş Yaşar ve Oğulları adıyla kurar ve Dyo markası da bu yılda doğar. 70’li yıllara kadar büyümesini derinlemesine boya sektöründe devam ettiren Topluluk, yabancı ortaklıklarla gelişme hedefinin ilk adımını 1963 yılında Danimarka’nın Sadolin firmasiyla üretime başlayarak gerçekleştirir.

1965 –1985 Yaşar Topluluğu’ nun atılım yılları…

Boya alanında 60’lı yıllarda edinilen bilgi ve deneyim, 1984 yılında bir Danimarka firması olan Kemiks Vaerk Koege ile Ortadoğu KVK’nin kurulması ve tekstil sektörü için renklendirici malzeme ve yardımcılarının üretilmesiyle 80’li yıllara taşındı. Bu yıllarda, ülke ekonomisindeki gelişme doğrultusunda, ülkenin ve özellikle faaliyetlerinin yoğunlaştığı Ege Bölgesi’nin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak boyanın yanında birçok sektöre yatırım yapıldı. Gıda, kağıt, içecek ve su, turizm, dış ticaret…Bu yatırımların hemen hepsi, Türkiye’nin ekonomi tarihinde birer “ilk” olarak yerini aldı.

İlk matbaa mürekkepleri üretimine 1968’de başlayan Yaşar Topluluğu, ilk özel sektör süt fabrikası olan Pınar Süt’ü 1973’te kurdu. 70’li yıllarda ürünlerin yurtdışı pazarına açılma idealiyle Yaşar Dış Ticaret kuruldu.Topluluk böylece, dış pazarlarda üretim ve ticaret yaparak da büyümesini sürdürdü.

1974 yılında turizm sektörüne giren Yaşar Topluluğu, ülkenin 1.100 yataklı ilk turizm tesisi Altın Yunus Çeşme’yi hizmete açtı. 1980 yılında ürünlerin yurt dışına yayılımını artırmak üzere Yadex Almanya’da kuruldu. İlk özel sektör kağıt fabrikası Viking Kağıt, 1982’de Topluluk bünyesine katıldı. 1984 ve 1985 yılları ise gıda sektöründe atağa geçilen yıllar oldu. Sırasıyla, Türkiye’nin ilk tek yönlü ambalajda kaynak suyu Pınar Su, ilk kültür balığı tesisi Pınar Deniz ve ilk özel sektör entegre et tesisi Pınar Et faaliyete geçti.

  • İlk Matbaa Mürekkepleri Üretimi – 1968
  • İlk Özel Sektör Süt Fabrikası, Pınar Süt – 1973 
  • İlk 1100 Yataklı Tatil Köyü, Çesme Altın Yunus – 1974
  • İlk Özel Sektör Kağıt Fabrikası, Viking Kağıt  – 1982
  • İlk Geri Dönüşümsüz Ambalajda Kaynak Suyu Şişelemesi, Pınar Su – 1984
  • İlk Kültür Balığı Tesisi, Pınar Deniz – 1985
  • İlk Özel Sektör Entegre Et Tesisi, Pınar Et – 1985

1985‘ten günümüze…

Yaşar Topluluğu faaliyet gösterdigi tüm sektörlerde zengin ürün portföyü ve hizmetleri ile Türkiye ekonomisine katkılarını sürdürüyor.

1987 yılında Türkiye’nin ilk balık yemi üretim tesisini kuran, 1996 yılında temizlik kağıtları sektörüne giren Topluluk, yumurtadan raftaki paketlenmiş nihai ürüne kadar tüm değer zincirini kapsayan Türkiye’nin ilk entegre hindi tesisini de 1997 yılında kurdu. Aynı yıl, Topluluk şirketlerine kesintisiz enerji sağlamak amacıyla enerji sektörüne yatırım yapılarak Desa Enerji faaliyete geçirildi.

Yaşar Topluluğu, öncülükleri, kültür ve birikimiyle 2000’li yıllarda ana faaliyet kolu olarak gördüğü gıda, içecek ve boya sektörlerine odaklanma kararı aldı. Pınar, İzmir ve Eskişehir’deki süt ve süt ürünleri fabrikaları ile Orta ve Doğu Anadolu’ya uzandı. Faaliyetleri yalnızca ülke sınırları içinde kalmayan, marka ve ürünlerini 1970’li yıllarda yurt dışı pazarlara açan Topluluk, 2000 yılında kurulan Pınar Foods GmbH  ile Avrupa, yine 2000 yılında kurulan HDF FZCO ile Ortadoğu ve Körfez bölgesinde önemli bir iş hacmi yakaladı. Ayrıca Doğu Avrupa, Rusya ve Afrika’da kurduğu şirketleri ile DYO markasıyla varlık göstermeye başladı.

2001 yılında, Topluluğun eğitime olan en büyük katkılarından biri olarak, Yaşar Üniversitesi kuruldu.

Ambalajlı su iş kolunda atılımlarını sürdüren Topluluk, dört yeni su kaynağı; 1996 yılında açılan Aydın/Madran, Sakarya/Gökçeağaç, Isparta/ Akçaağaç ve Bursa/İnegöl ile kapasitesini artırarak hızlı büyüme gösterdi. Dyo, 2014 yılında Turgutlu’da açılan Dyo Toz Boya Fabrikası ile faaliyet alanını genişletirken, Pınar Süt’ün Şanlıurfa’da 2015 yılında faaliyete geçen fabrikası ile Ege ve İç Anadolu’dan sonra Güneydoğu Anadolu’nun da ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunmak hedeflendi.

İnovatif ve fonksiyonel ürün lansmanlarına devam eden, gıda sektöründe, organik süt, prebiyotik süt, probiyotik ve prebiyotik yoğurt ürünlerini boya sektöründe ise nanoteknolojik ve hibrid ürünleri tüketicilerinin beğenisine sunan Topluluk Ar-Ge’ye yaptığı yatırımla bulunduğu sektörlere yenilikçi yatırımlarını sürdürüyor.

Yaşar Topluluğu 2019 yılında gıda sektöründeki ilk yurt dışı  üretim yatırımını tamamlayarak hizmete açtı. Abu Dabi(BAE)’de  kurulan HADAF Foods, peynir işleme fabrikası yatırımı ile Pınar markalı  ürünlerin çeşitlendirilmesi ve liderliğini sürdürdüğü Bölge’de tüketicilere farklı ve yenilikçi ürünler sunmayı hedefliyor.

2007 yılında gönüllülüğün esas oldugu Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi‘ni imzalayan, bu kapsamda her yıl sürdürülebilirlik faaliyetlerini raporlayan ve gelecek için hedefler koyan Topluluk, toplumsal cinsiyet eşitliğinin hem ekonomik hem de sosyal gelişimde çok önemli olduğuna  inanarak 2012 yılında kadınların çalışma yaşamına katılımını destekleyen “CEO Destek Beyannamesi”ni imzaladı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı himayesindeki İş’te Eşitlik Platformu’na katılarak kadınların iş yaşamına katılımını artırma ve kadın çalışanların çalışma koşullarını iyileştirme konularda taahhütlerde bulundu.

Yaşar Topluluğu ana faaliyet alanlarına odaklanma stratejisi ile çalışmakta ve  75 yıldır Türk özel sektörünün gelişmesine katkıda bulunmaktadır. 

Bugün, dördü Türkiye‘nin ilk 500 büyüğü arasında yer alan 21 şirketi, 25 fabrika ve tesisi, 7500 kişiye sağladığı iş imkanı, 1.000‘i aşkın bayii ve tüm faaliyetleri ile ulaştığı 200 bin satış noktası ile Türkiye‘nin lider ekonomik aktörlerinden biridir.

Yaşar Topluluğu, ülke ekonomisinin yanısıra, Türk insanının sosyal ve kültürel gelişimine de önem vermiştir.

Ekonomik olduğu kadar sosyal gelişimin de önemine inanan Yaşar Topluluğu, uzun soluklu sosyal sorumluluk projeleriyle toplumun gelişimine olan katkısını sürdürmektedir. Türkiye’de özel sektörün düzenlediği ilk resim yarışması olan Dyo Resim Yarışması’nı 1967 yılında hayata geçiren, özel sektöre ait ilk resim müzesi olan Selçuk Yaşar Resim Müzesi’ni 1985 yılında sanata kazandıran Yaşar Topluluğu’nun eğitim, kültür ve sanata olan yatırımları Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı, Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı ve şirketleri ile devam etmektedir.

Cenaze töreni: Öğrendiğimizde paylaşacağız. Biliyorsanız paylaşın yayınlayalım.

Merhumun/Merhumenin bulunabileceği mezarının yeri: Öğrendiğimizde paylaşacağız. Biliyorsanız paylaşın yayınlayalım.

GPS:

Haberdar et...