Turan Erol, Türkan Erol
Allah taksiratını affetsin
Cinsiyeti: Erkek, Kadın
Doğum yeri: Muğla ili / Milas ilçesi
Doğum tarihi: 1927, 1933
Mesleği: Ressam, Öğrendiğimizde paylaşacağız. Biliyorsanız paylaşın yayınlayalım.
Medeni hali: Evli
Çocuk sayısı: 1
Ölüm tarihi: 16.02.2023
Ölüm yeri: Ankara
Ölüm sebebi: Çeşitli Sağlık Sorunları
Olay Haber: 16 Şubat 2023 Perşembe günü, Ankara’da, dünyaca ünlü ressamımız Turan Erol (96) ile eşi Türkan Erol (90), tedavi oldukları hastanede hayatını kaybetmiştir. Ruhuna el Fatiha
TURAN EROL KİMDİR?
Milas’ta 1927 yılında doğan Turan Erol, 1944 yılında yetenek sınavını kazanarak girdiği İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin resim bölümünü 1951 yılında Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi’nden mezun olarak tamamladı.
Türkiye’nin değişik illerinde, orta öğretim okullarında 8 yıl resim ve sanat tarihi öğretmenliği yaptı.
Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nde görevli iken 1960 yılında Fransız hükûmetinin bursu ile gittiği Paris’te üç yıl resimle ilgili araştırma ve incelemelerde bulundu. Louvre Müzesi’nde Francisco Goya’nın “Marquise de la Solana” başlıklı tablosunu kopya etti. Paris’ten 1964 yılında döndükten sonra 1973 yılına kadar Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı.
“Türk Resminde İnsan ve Hayvan Figürü” adlı tezi ile 1974 yılında doktorasını tamamladı. Doçentlik unvanını ise 1978’de “Günümüz Türk Resminin Oluşum Süreci ve Bedri Rahmi Eyüpoğlu” başlıklı tezi ile aldı. Bir yıl süre ile Kültür Bakanlığı Plastik Sanatlar Kurulu’nun başkanlığını yaptı. 1980’de Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü’nü ressam Adnan Varınca ile paylaştı.
Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi resim bölümünde 1983 yılından itibaren 4 yıl öğretmenlik yapan sanatçı, 1987 yılında profesör unvanını aldıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne atandı. Turan Erol, 1990 yılında emekli olana kadar bu fakültede görev yaptı.
Turan Erol, Yaşar Kemal’in “Demirciler Çarşısı Cinayeti” başlıklı kitabının kapağını da tasarladı. 1991 yılında “devlet sanatçısı” unvanına lâyık görülen sanatçı, On’lar Grubu’nun kurucu üyelerinden biriydi. Turan Erol, son olarak Ankara ve Bodrum’daki atölyelerinde çalışmalarını sürdürüyordu.
Cenaze töreni: Öğrendiğimizde paylaşacağız. Biliyorsanız paylaşın yayınlayalım.
Merhumun/Merhumenin bulunabileceği mezarının yeri: Öğrendiğimizde paylaşacağız. Biliyorsanız paylaşın yayınlayalım.
GPS: