Bülent Osman
Allah taksiratını affetsin
Cinsiyeti: Erkek
Doğum yeri: Fransa / Nice
Doğum tarihi: 01.05.1930
Medeni hali: Evli
Çocuk sayısı: Öğrendiğimizde paylaşacağız. Biliyorsanız paylaşın yayınlayalım.
Ölüm yeri: Fransa / Paris
Ölüm tarihi: 09.02.2016
Ölüm nedeni: Beyin kanaması
Olay: 09 Şubat 2017 Perşembe günü anne tarafından II. Abdülhamit’in baba tarafından Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa’nın torunu Bülent Osman 87 yaşında hayatını kaybetmiştir. Ruhuna el Fatiha
Atatürkçü Osmanlı Bülent Osman
Anne tarafından Abdülhamit’in, baba tarafından Gazi Osman Paşa’nın torunu Prens Bülent Osman, laik, cumhuriyetçi ve Atatürk ve Türkiye hayranı
Yıl 1877. Çar İkinci Aleksandr, Plevne savaşının yenik kahramanı, Osmanlı ordusu komutanı Gazi Osman Paşa’nın uzattığı teslimiyet kılıcını kendisine geri verir ve “Hayır” der, “Siz benim tutsağım değil, konuğumsunuz!”
Plevne’de bir direniş destanı yazan Türk ordusu ve Gazi Osman Paşa, İstanbul’da kahraman olarak karşılanır. Kendi adını taşıyan bir marşla halkın gönlünde yer eden Osman Paşa’yı devrin sultanı Abdülhamit de büyük övgüler ve madalyalarla kabul eder. Osman Paşa’nın halk üstündeki etkisinden korkan kurnaz Sultan, paşanın iki oğlunu kendi kızlarından ikisiyle evlendirir.
Bugün Abdülhamit’in kızı Naime Sultan ile Gazi Osman Paşa’nın oğlu Kemalettin Bey’in tek torunu Prens Bülent Osman, kendisine önerilen Osmanoğlu soyadı yerine gazi dedesinin soyadını taşıyor.
“Abdülhamit’in 17 çocuğu var. Gazi Osman Paşa’nın topu topu üç oğlu…” diyor. Oysa Prens Bülent Osman’ın kaderini, gazi dedesi değil, Abdülhamit belirlemiş. Naime Sultan’ın torunu olduğu için Fransa’da doğmuş, yoksulluk çekmiş, kendi bileğinin gücüyle ayakta kalabilmiş ve henüz 20’li yaşlarındayken Fransız pasaportuyla gizli gizli gelip görebildiği Türkiye’nin vatandaşlığına ancak 1992’de, Büyükelçi Orhan Kulin sayesinde geçebilmiş. O gün bugündür, Fransız gazeteci eşi Jeannine ile daha çok İstanbul’da yaşıyor.
Laik ve cumhuriyetçi bir Osmanlı, Bülent Osman. Ancak geçmişine sahip çıkıyor ve tüm çektiklerine rağmen, kendisine kucak açmakta epeyce geciken Türkiye ile barışık. Atatürk’ü beğenip, övmekle kalmıyor:
“Zaten bitmiş olan hilafet ve Osmanlı saltanatına, Vahdettin’in düşmanla yaptığı işbirliği sonucu noktayı koydu. Koymak zorundaydı.”
Prens Osman, Türk pasaportuyla ilk kez 1992’de geldiği İstanbul’da, hiç kimsenin haberi olmayan ziyaretinin ilk sabahı, Divan Oteli’nin resepsiyonu tarafından şu sözlerle uyandırılmış: “Beyefendi, sizi bir subay bekliyor!”
Şaşıran Prens, palas pandıras inmiş aşağıya. Subay, Prens’e son derece nazik bir dille, Askeri Müze’de büyük dedesi Gazi Osman Paşa için özel bir bölüm açıldığını, herkesten önce kendisine göstermek istediklerini belirtmiş.
Çok duygulanan Bülent Osman, Askeri Müze’nin subay yöneticileri tarafından karşılanışını ve bölümü gezerken kendisine gösterilen saygıyı unutamıyor.
yas011.jpg 1 Mayıs 1930’da doğan, babası Prens Cahit tarafından “Komünist bayramında doğulmaz!” diye Fransız nüfus kütüğüne 2 Mayıs doğumlu geçirilen Prens Bülent Osman, Nice kentinde dünyaya açmış gözlerini.
Nüfus kütüğüne karşın doğum günleri 1 Mayıs’ta kutlandığı için, küçükken Fransız İşçi Bayramı şenliklerini kendi doğumgünü şerefine yapılıyor sanırmış!
Villada başlayan yaşamı, villa satılınca bir apartman dairesinde, daire satılınca kiralık bir dairede, kira ödenemeyince Fransız düşes De Noailles de Vendome’un şatosunda “konuk” olarak sürmüş.
Babası bir fabrikada muhasip, Çerkez annesi Prenses Levrans’ın terzi olarak çalıştığını görmüş gözleri. Babasının oğlu için, “Prensler çalışmaz, borçlanırız, zarar yok!” demesine karşın, “Yoksul prensler çalışır!” yanıtıyla girdiği Michelin fabrikalarının önemli bir yöneticisi olarak, dünyayı dolaşmaya başlamış.
Dünyanın bir numaralı lastik endüstrisinin sahibi François Michelin’in dostluğunu kazanan Prens, hep zor yerlere gönderilmiş. Katanga, Kinshasa, Vietnam, Cezayir, Nijerya derken, tüm Fransız büyükelçilikleri tarafından Prens unvanıyla ağırlanan ve tanıştırıldığı Türk elçilerinin kendisinden köşe bucak kaçtığı Bülent Osman, artık bugün, Türk tabiyetiyle geldiği Türkiye’yi, gezdiği dünyaya tercih hakkını kullanıyor.
“Çünkü” diyor: “Türkiye’de insanlık ölmedi. Bir zamanlar yoksulluktan satılan dedemin madalyalarını, geçen yıl Paris’teki müzayedede satın almak istediğimde, benden başka kimse katılmadı açık arttırmaya. Tüm alıcılar, o madalyaların benim hakkım olduğuna karar vermiş. Artık Gazi Osman Paşa’nın madalyaları benim evimde.”
Аtаtürk’ün sürgün kаrаrı аlmаyа mеcbur olduğunu düşünеn Osmаn, “Hаnеdаn аіlеsіnіn yurtdışınа çıkаrılmаsı kаrаrı doğruydu. Yаpmаlılаrdı, mеcburlаrdı. Mustаfа Kеmаl bunu yаpmаsаydı, Türkіyе bugün Аrаbіstаn gіbі bіr şеy olаcаktı” dеmіştі.
Cenaze töreni: Osmanlı torunu Bülent Osman’ın (87) cenazesi 14 Şubat 2017 Salı günü ikindi vakti Fatih Camisi’nde kılınacak cenaze namazına müteakip Fatih Camii Mezarlığına defnedilecektir.
Merhumun bulunabileceği mezarının yeri: İstanbul ili / Fatih ilçesi / Fatih Sultan Mehmet Camii
GPS: